Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

...5,6,7,8 Dansend door je examen

Als ik vertel dat ik les geef in het voortgezet onderwijs als dansdocent, krijg ik vaak een verbaasde blik met vrijwel altijd daarna de reactie “Wauw, ik wou dat ik dat vroeger op school had!” Dans in het voortgezet onderwijs (vo) is vergeleken met andere kunstzinnige vakken nog steeds vrij onbekend bij het grote publiek, zeker als het om een examenvak gaat. Tekenen/handvaardigheid en muziek zijn bij de meeste mensen wel bekend. Bij drama, en dans in het bijzonder, is de bekendheid een stuk minder. Zo vreemd is dat ook niet. Dans werd in 2003 geïntroduceerd als examenvak in het vo en is daarmee de jongste in de familie van de kunstvakken.
 
Inmiddels begint het vak dans zich meer te manifesteren in het vo. Het vak heeft namelijk heel veel te bieden voor de leerling op verschillende vlakken: kunstzinnigheid, creativiteit, fysieke kracht, lichaamscontrole & flexibiliteit, sociale & emotionele ontwikkeling, persoonlijkheid & zelfvertrouwen, oplossinggerichtheid, ruimtelijk inzicht, muzikaliteit, doorzettingsvermogen, samenwerken en projectmatig werken… Ik zou een eindeloze lijst kunnen opsommen van een schat aan kwaliteiten en vaardigheden die verworven kunnen worden met dans.
 
Omdat de maatschappij steeds meer inziet dat leren meer is dan alleen het aanbieden van cognitieve vakken, denk ik dat dans een grote toekomst tegemoet kan gaan. Er is meer behoefte naar ontwikkeling van bovengenoemde kwaliteiten en vaardigheden. Zaken die niet altijd zo makkelijk in cijfers en toetsen te vangen zijn, maar wel net zo belangrijk zijn voor het welbevinden en de vindingrijkheid van de mens.
 
Inmiddels ben ik 11 jaar werkzaam op het Stedelijk Dalton College Alkmaar en heb ik heel wat leerlingen zien groeien, letterlijk en figuurlijk. Van de verlegen leerling die zich door dans vrijer is gaan voelen en meer zelfvertrouwen heeft gekregen, tot het talent dat inmiddels zelf professioneel danser of artiest geworden is. Veel oud-leerlingen die ik nog wel eens spreek geven aan hoe leuk en waardevol dans voor hen was om verschillende redenen. Dat je een aandeel hebt gehad in iemands persoonlijke ontwikkeling maakt voor mij dat dansdocent op het vo een van de mooiste banen is op aarde.
 
Om te laten zien wat dans op het vo is, heb ik een filmpje gemaakt van mijn afgelopen drie werkdagen. In deze periode ben ik met de leerlingen vooral veel bezig geweest met moderne dans, improvisaties en leren choreograferen. Maar uiteraard behandelen we het hele jaar door veel verschillende danssoorten en andere zaken, die ik niet in een filmpje van vijf minuten krijg verwerkt…Naamloos.jpg

 

Meer weten over Maedy? Bekijk haar website: www.maedy.com.

 

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS