Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

Spetterend Verkiezingsdebat in gewone taal tussen politici en jongeren 

Logo

Alkmaar, 6 maart 2017Aspirant-Kamerlid Samir Bashara (GroenLinks) heeft de prijs voor de Meest Duidelijke Politicus ontvangen uit handen van rapper en schrijver Massih Hutak. In totaal zes politici van verschillende partijen voerden stevig discussie met een aula vol vmbo-scholieren. De jury koos Jeroen Doedens (14) als de beste leerling-debater. Het Verkiezingsdebat in gewone taal werd georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met het Stedelijk Dalton College.

(Aspirant-)Kamerleden Nicole Temmink (SP), Lammert van Raan (PvdD), Rudmer Heerema (VVD), Roelof Heyser (Nieuwe Wegen), Gerben Huisman (CU) en Samir Bashara (GroenLinks) voerden het debat in Lagerhuisstijl samen met de jongeren. “Af en toe hoorde je een woord als ‘solidariteitsbeginsel’, maar over het algemeen waren de politici prima te volgen”, zei jurylid Massih Hutak.

Politici laten zien ook normale taal te kunnen spreken
Politiek staat ver weg van jongeren door het moeilijke taalgebruik: 1/3 van de jongeren vindt politiek maar ingewikkeld en 2/3 denkt dat politici niets geven om hun mening. Tijdens dit debat bleek echter dat het ook anders kan: “Als het niet lukt om de taal te leren, is het wel een zware straf om teruggestuurd te worden naar een oorlogsgebied.” En over een verplichte hogere prijs voor fastfood: “Het is toch bizar dat de overheid moet bepalen wat wij hier in de zaal moeten eten.”

“Dat ik deze generatie weet te bereiken, dat raakt me”
De aanwezige aspirant-Kamerleden waren onder de indruk van het enthousiasme en de passie waarmee de leerlingen het debat aangingen. “Ik vond het erg leuk om te doen. Ik wil president van Amerika worden!”, zei Jeroen als reactie op zijn prijs. Samir Bashara reageerde: “Ik ben oprecht vreselijk trots op deze prijs. Ik ben wethouder in Hoorn, daar heb ik duurzaamheid en onderwijs in mijn portefeuille. Dat gaat, net als vanavond, om de toekomst. Het gaat erom dat deze generatie over 30 jaar ook goed kan leven. Dat ik hen weet te bereiken, dat raakt me.”

Debattenreeks voor jongeren en politici
De Verkiezingsdebatten in gewone taal zijn een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met de deelnemende scholen en het Nederlands Debat Instituut. De debatten zijn mogelijk gemaakt met dank aan het Gieskes-Strijbis fonds.

 

Onderschrift foto: De winnaar van de prijs voor de Meest Duidelijke Politicus ,Samir Bashara (GroenLinks) en de beste leerling-debater Jeroen Doedens. Copyright: Max Kneefel

Logo

Klik hier voor meer foto's van het debat (foto's van Max Kneefel). 

 

 

 

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS