Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

EXAMENJOURNAAL

Een staande ovatie voor je examen
Leerlingen over hun examen dans

Auteur: Sophie van Heesewijk
Bron: website Kunstzone

Stel je voor dat je een examen maakt en daarvoor van docenten, medeleerlingen en ouders een staande ovatie en een bos bloemen krijgt die je met een glimlach van oor tot oor in ontvangst neemt. Je kijkt opzij en ziet je medeleerlingen net zo genieten als jij.

Sterre, Denise, Esmee en Yaman overkwam bovenstaande in hun examenjaar en vierden samen met schoolgenoten hun ontwikkeling van dans. In deze masterproef kwam terug waar ze hard voor hebben gewerkt: techniek, performerschap, choreograferen, samen dansen en theorie.

Iedereen krijgt les in dans

Dans speelt voor de leerlingen (van vmbo tot en met het vwo) van het Stedelijk Dalton College in Alkmaar al vanaf de brugklas een belangrijke rol. In de praktijklessen krijgen de diverse niveaus samen les. In het examenjaar krijgen ze de regie helemaal in eigen handen en creëren ze een dansvoorstelling. Vanuit een gezamenlijk thema denken de leerlingen na over het verhaal dat zij willen vertellen. Sterre, Denise, Esmee en Yaman zijn er vol voor gegaan: ‘Alle gaatjes die we in het rooster konden vinden, hebben we benut. Zelfs in de vakantie en na schooltijd kwamen we samen om te oefenen.’

Theorie verbinden aan de praktijk

Vanuit de eindtermen krijgen de leerlingen cijfers voor het proces dat ze doormaken, de technische kwaliteiten die ze laten zien en de inhoud van hun choreografie. De leerlingen weten precies waar ze op beoordeeld zijn en de uitgebreide feedback geeft hen duidelijk inzicht in hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden.
Na het schriftelijk examen Dans spreek ik een tevreden Yaman. Ondanks dat het zijn allereerste examen was en hij een beetje spanning voelde,  viel het hem erg mee. Op de vraag hoe dat kwam, zegt hij: ‘Ik was er gewoon klaar voor, nog voor ik moest leren.’
In dit examen behandelen de leerlingen diverse vragen naar aanleiding van vele filmpjes. Yaman: ‘Ik moest de theorie verbinden aan de praktijk. Maar dat ging heel erg goed, want ik wist bijvoorbeeld nog dat de benen in een dans gebogen moeten zijn, omdat ik dat zelf had gedaan in de dansles!’

Zekerder in je schoenen

De leerlingen zijn blij met hun keuze voor dans als examenvak. En hoewel slechts twee leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding dans, geven ze allen aan dat het vak heel waardevol is geweest. Naast dat ze plezier hebben gehad, geven ze aan dat ze zekerder in hun schoenen staan, ze beter in staat zijn om activiteiten te organiseren en bij tegenslagen beter door kunnen zetten. Al die kwaliteiten hebben ze ingezet tijdens hun examens en dat voelt nu al heel geslaagd!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 24 mei

"Het vak Spaans sloot gisteren het eerste tijdvak van het eindexamen van dit jaar af.
Hopelijk is iedereen geslaagd, mogelijk volgt er nog een herkansing in het tweede tijdvak.
We vroegen de heer Ard Sandig, examensecretaris, hoe de examens dit jaar verlopen zijn."

Hoe ziet de dag van een examensecretaris eruit?

De dag begint heel vroeg in de ochtend al, namelijk om half acht. Het uit de kluis halen van de examens, het selecteren van de examennummers van de drie afdelingen, het verzorgen van water voor de kandidaten. Koffie en thee voor de collega's, klaarzetten van de laptops en daisyspelers. De vloer drogen vanwege lekkage in de sporthal enz. Dat zijn al de taken op voorhand. Iedere dag kent twee examenrondes. De 2e ronde is vanwege de zogenaamde "speciaaltjes" pas om 17.00 uur beëindigd. Dus...........het zijn lange dagen.

Hoe gaat het nu verder?

Het werk van de examensecretaris is nu beëindigd. Tot 12 juni, de dag van de uitslagen.
Op dit moment corrigeren de examinatoren het gemaakte werk en dit wordt vervolgens doorgestuurd naar de 2e corrector. Dat is een leerkracht van een andere school die onze examens nog eens beoordeelt.

Klik hier om het hele interview te lezen met alle ins en outs over deze examenperiode!

Donderdag 23 mei

vwo Spaans: Merel (6A1) over het examen: " Ik ben niet zo heel goed in tekstverklaren, dus mijn gevoel is verschillend. Bij de ene tekst was er geen twijfel over mogelijk dat ik het goede antwoord heb, maar de bij de andere was het weer totaal anders. Over het algemeen vond ik het best moeilijk. Ik hoop maar dat ik het goed heb gemaakt."

Redactie: Merel is onze examenkandidaat die wegens omstandigheden (zie ook het interview met de heer Sandig) thuis haar examens heeft gemaakt.

Bekijk hier de vlog van dansdocent mevrouw Tol over het werk achter de schermen, als de examens gemaakt zijn.

Woensdag 22 mei

vwo Frans: Madelief, Esmee, Jade en Julia (6A1) zijn vier van de zes kandidaten die het examen vwo Frans hebben gemaakt op onze school. Moeilijk en lang. Ze waren nog niet klaar met het examen toen de tijd al om was. Zelfs Madelief, die toch 7 jaar in Frankrijk heeft gewoond, vond het een moeilijk examen. De tekst over het Griekse theater ging wel goed bij een aantal van hen, maar dat hadden zij vooral te danken aan het feit dat zij kunstgeschiedenis als examenvak hebben. Gelukkig zijn ze alle vier met een voldoende voor Frans het examen in gegaan. En met een beetje hulp van de mascotte komt het misschien toch allemaal nog goed!

vwo maatschappijwetenschappen: Manon en Rachid uit 6A1 hebben hun laatste examen gemaakt! En het was goed te doen, mooi binnen de tijd te maken en de vragen waren goed verdeeld over de te leren examenstof. Zij verwachten geen problemen t.a.v. dit examen.

Gister hebben zij beiden ook management en organisatie gemaakt. Dat was, wat je noemt, een rotexamen. Het was moeilijk, er waren vooral veel berekeningen met veel verschillende stappen. Rachid overweegt dit vak eventueel te laten vallen.

Beide schatten in dat ze wel geslaagd zijn en zij gaan zich nu  richten op hun vervolgstudie. Manon gaat biologie doen in Utrecht, Rachid rechten aan de UvA. 

Dinsdag 21 mei

havo aardrijkskunde: De heer Halfschepel, docent aardrijkskunde, opent om 9.00 uur het examen en denkt: "Dit is eerlijk, dit is hoe het examen hoort te zijn". De vraag over Hawaii is in de afgelopen tijd zelfs nog in de klas gezamenlijk op het bord behandeld. Toch vinden een aantal leerlingen het examen toch nog wel lastig. 

Maandag 20 mei

vwo wiskunde: Onze wiskundedocent, de heer Beeren, vond het geen moeilijk examen, zelfs iets makkelijker dan andere jaren. Het is wel een nadeel dat het wiskunde-examen pas aan het eind van deze periode komt. De heer Beeren gaat nu nakijken, de leerlingen wachten in spanning de uitslag af.

vmbo tl NASK2: Carmen zei dat het wel te doen was, ondanks wat mindere voorbereiding. Ze had in het weekend wat last van concentratieproblemen en kon daardoor geen proefexamen maken. Indy vond het heel moeilijk, maar die is naar eigen zeggen ook slecht in scheikunde.

havo economie: Joey vond het makkelijk en kort. Het ging eigenlijk hetzelfde als de proefexamens die hij had gemaakt. Tijmen vond het ook wel te doen.

Vrijdag 17 mei

vmbo tl Engels: "Moeilijk, maar dan gewoon moeilijk, niet zo heftig als het wiskunde!" Noëmi (4TL4) en Britt (4TL1) kwamen in tijdnood. "Als je ziet dat sommige leerlingen al na 45 minuten klaar zijn en jij pas bij vraag 15 bent, raak je wel een beetje in paniek". Noëmi heeft nog 1 examen volgende week, Britt gaat nu lekker genieten van de vakantie!

Donderdag 16 mei

vmbo tl wiskunde: Kimberly uit 4TL3 vond, net als veel leerlingen, het examen heel moeilijk. Onze docent, mevrouw Nieuwland, beaamde dit ook. Veel leerlingen hebben niet alle vragen kunnen maken en dat was jammer omdat juiste de minder moeilijke vragen aan het eind van het examen zaten. 

Woensdag 15 mei

vwo Engels: Teddy, Sterre en Demi uit 6A1 waren al lekker op tijd klaar. Ze vonden het examen niet moeilijk, de teksten waren goed te lezen en de vragen voornamelijk meerkeuze. Er was dus weinig schrijfwerk. Zij maken zich geen zorgen over de goede afloop. De saaiste tekst ging over de Champions League, oninteressant en lang. Veel leuker was het stuk over Shakespeare en de tekst uit een boek over een vakantiehuisje. Dat werd zelfs nog spannend op het eind.

havo Frans: Sophie (5H3) staat nu een 7,0 voor Frans en wil graag minimaal een 6 halen voor het examen. Ze hoopt dat dat lukt  omdat zij het vandaag moeilijk vond. Ze moest veel woorden opzoeken en dat kostte veel tijd. Na 1 uur en 15 minuten was ze pas bij vraag 15 en moest ze nog even flink gas geven om  op tijd klaar te zijn.

havo maatschappijwetenschappen: Sterre en Zoë uit 5H1 vertellen dat voor dit vak een nieuw soort examen wordt gegeven. ( red. Bij dit examenprogramma is gekozen voor een kennisbasis van kernconcepten die leerlingen moeten kunnen toepassen in contexten.) Vorige jaren hebben een aantal scholen een pilot gedraaid en nu geldt dit voor heel Nederland. Zij vinden de vraagstelling moeilijk ("alle hersencellen zijn nodig om te begrijpen wat precies wordt gevraagd"). Maar uiteindelijk konden zij alle vragen beantwoorden. 

vmbo tl aardrijkskunde: Sylvi (4H3) vond het examen aardrijkskunde niet moeilijk. De onderwerpen waren heel herkenbaar en zijn allemaal al aanbod geweest tijdens de schoolexamens. Deze toetsen van mevrouw Molenaar (waar Sylvi gemiddeld een 7,2 voor haalde) waren moeilijker als dit examen. 

vwo kunst (algemeen): Madelief en Esmee uit 6A1 hebben het examen kunstgeschiedenis gedaan. Esmee vond het examen wel een beetje lang maar toch wel goed te doen. Ze denkt dat ze wel een voldoende heeft. Madelief vond het ook wel oké gaan maar ze vindt het sowieso bij elk examen moeilijk in te schatten. “Ik heb wel overal wat ingevuld”, zegt ze.

Dinsdag 14 mei

havo Engels: Ruben en Melvin zijn al voor de eindtijd van het examen Engels klaar. In de hal worden alle antwoorden met de andere kandidaten vergeleken. Het examen bestond uit 12 teksten en bevatte veel meerkeuzevragen. De teksten over katten en white washing zijn de jongens het meest bijgebleven.
Ruben: "Al begreep ik de motieven van de mensen over whitewashing niet. Maar verder was het examen goed te doen. Ik heb er niet veel voor geoefend thuis."
Melvin staat er met alle vakken ruim voldoende voor. Hij verwacht wel te gaan slagen. "De enige vakken waar ik extra aandacht aan moet besteden, zijn wiskunde, Nederlands en economie. Volgend jaar wil ik HBO/Business Studies gaan doen bij InHolland."
Ruben: "Ik sta zo ongeveer 6,9. Ik ben op weg om het te gaan halen. Er moeten gekke dingen gebeuren als dat niet lukt. Maar: nog 4 examens te gaan..." Ruben wil volgend jaar HBO/rechten bij de HvA gaan doen.

vmbo tl natuur- en scheikunde I: Max, Elianne, Martijn en Sarah hebben zojuist eindexamen natuur- en scheikunde gedaan.
Sarah vond het examen niet zo goed gaan: "Dramatisch! het vak NASK ligt me niet. Vorig jaar ging het heel goed, maar dit jaar gaat het bergafwaarts."
Max staat voor zijn schoolexamen 5,2. Voor het eindexamen moet er dus een duidelijk hoger cijfer uitkomen. "Het ging best wel goed, NASK is mijn slechtste vvak, maar voor mijn gevoel zou ik er wel een 7 voor kunnen hebben gehaald."
Dit examen ging voor Martijn prima. Alleen de volgorde van vraag 17 en 18 vond hij een beetje vreemd. Eerst uitrekenen van de snelheid die je later weer bewijzen moest...
Elianne had zich best wel goed voorbereid op dit examen. Examenbundel besteld en geleerd. Thuis veel gewerkt, vader goed geholpen. "Ik denk wel dat ik het heb gehaald. Het was veel werk, maar goed te doen. In totaal 43 vragen. Ik had wel 10 minuten extra tijd nodig vanwege mijn dyslexie." 

Maandag 13 mei

vwo biologie: Sterre en Shamaya zeiden dat het examen was zoals verwacht. Het leek op de andere bio-toetsen, maar dan nu langer. Het waren veel inzichtvragen, niet echt interessante onderwerpen. Veel gebruik gemaakt van het BINAS-boek. Het examen begon goed, daarna richting het eind werd het moeilijker.

havo natuurkunde: Noortje, Jahmai en Imane vonden het moeilijk. Het examen was heel lang, ze hebben het niet allemaal afgekregen (Imane zo goed als…). Over het algemeen hebben ze niet zo’n goed gevoel over dit examen.

vmbo tl economie: Mees, Fleur en Kenzo vonden dat het examen wel okee was (behalve Fleur, die had een black out). De laatste vijf vragen waren best wel lastig!!! Over het algemeen was het examen prima te doen.

Vrijdag 10 mei

havo management en organisatie: Sterre uit 5H1 was ruim op tijd klaar. Het examen was goed te doen, met standaardvragen zoals deze ook in de tentamens werden gesteld.
Jamie en Menno zagen M&O vooral als extra vak waar zij weinig tijd aan besteed hebben. Ondanks dat ging het toch nog best goed. 

vmbo tl Nederlands: Sebastiaan uit 4TL3 zegt dat het examen goed ging, hij heeft absoluut een voldoende. Hij had zich goed voorbereid op het maken van een zakelijke brief of e-mail, maar werd verrast toen in het examen om een artikel werd gevraagd.

vmbo tl dans:  Isa uit 4TL2 was ruim op tijd klaar. Ze vindt dans een leuk vak en staat er ook goed voor. Het examen ging in haar ogen prima. Ook Gwendolyn uit 4TL6 vindt dans een leuk vak en ook zij staat er naar eigen zeggen goed voor. Het examen vond ze lastig maar ze heeft er wel een goed gevoel over.

vmbo tl drama: Razi uit 4TL6 heeft het examen drama gedaan. “Een leuk vak maar het examen was wel moeilijker dan het tentamen. Er werden ook dingen gevraagd waar ik nooit uitleg over heb gehad maar ik heb er wel een goed gevoel over”, aldus Razi.
Elianne uit 4TL5 vond het examen drama wat aan de lange kant maar wel goed te doen. Van de meeste antwoorden is ze wel zeker dat ze goed zijn. En ze staat gelukkig ruim voldoende voor het vak …
Lynn (4TL5) en Naomi (4TL4) vonden de vraagstelling in het examen heel anders dan in de tentamens. Het was moeilijk leesbaar.

Donderdag 9 mei

havo wiskunde A: Max uit 5H2 was als eerste klaar van de havo leerlingen die wiskunde A en B deden vanmiddag. Hij kwam om 15.30 uur al uit de gymzaal. Hij had gelezen op een website over eindexamens dat het eindexamen wiskunde makkelijker zou zijn dan het schoolexamen en dit kan hij nu ook bevestigen. Bij de eerste vraag merkte hij het al  en dit gaf hem een goed gevoel.

vmbo tl biologie: Chahna uit 4TL6 vond het vooraf erg spannend. Zij vond het fijn dat dezelfde onderwerpen te sprake kwamen als in het schoolexamen. Chahna heeft een goed gevoel erover. 
Ook Daphne uit 4TL2 vond dat het examen wel ging, zij verwacht een goed cijfer. Ze heeft goed geleerd en proefexamens geoefend, en was dus goed voorbereid.
Nima uit 4TL2 vindt biologie altijd wel moeilijk maar het ging in ieder geval makkelijker dan het schoolexamen. Hij heeft het eindexamen wel beter voorbereid.

vwo scheikunde: Maartjel, Demi en Cheyenne uit 6A1 kwamen gezamenlijk uit de gymzaal. Alle drie vinden ze scheikunde een moeilijk vak maar het eindexamen viel wel mee. Je kon overal wel iets invullen…..


De examens zijn begonnen!

Afgelopen donderdag 9 mei startten de centraal schriftelijke examens voor de leerlingen van onze vierde klassen tl, vijfde klassen havo en zesde klas vwo. 

Net als in de voorgaande jaren, publiceren we op deze website een examenjournaal. Tijdens de twee weken van het examen vragen we dagelijks leerlingen en docenten hoe zij het examen van die dag hebben ervaren.

We wensen alle leerlingen heel veel succes met hun eindexamen!

 

 

 

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS