Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

EXAMENJOURNAAL

Woensdag 23 mei

Om half 4 moeten Dylan en Quincy echt even bijkomen van vmbo economie. Het was niet zo'n moeilijk examen, maar het was wel heel veel. Veel keuzevragen, minder open vragen en maar 2 soorten berekeningen. 

Roy heeft het examen vmbo beeldende vakken gemaakt. Bij de schoolexamens kwamen hierbij ook praktijk onderdelen aan de orde. Dit examen ging alleen over de theorie. Hij vond het een redelijk moeilijk en uitgebreid examen. Misschien wel extra moeilijk voor Roy omdat hij dit vak niet gevolgd heeft in de 3e klas.

In de mediatheek deden Amber en Isa op de computer het havo examen kunst. Digitaal examen doen hebben ze het afgelopen jaar geoefend, dus dat was bekend. Het examen bestond uit geluidsfragmenten (o.a. muziek uit het hippietijdperk) , foto’s en filmpjes(o.a. ballet De Notenkraker). Er moest vooral veel theoretische kennis toe gepast worden, terwijl er meestal meer geanalyseerd moet worden. Moeilijkste vraag: Hoe wordt het ballet in Rusland en Frankrijk gefinanceerd?

Dinsdag 22 mei

Enkele reacties op de middag examens:
vmbo Frans:
Jasmine: Het ging een beetje slecht, een beetje goed.. hahaha
Dounia: Het waren veel teksten, maar kleine, dus dat viel wel mee. Maar het waren veel open vragen, dat maakte het lastig.

havo Frans:
Yaiza: Het examen was echt lang, daardoor kon ik op het eind niet meer even controleren wat ik allemaal had ingevuld, vind ik jammer. De teksten waren wel okee, maar het waren er best veel 14 teksten. En ik vond de vragen moeilijk.

vwo biologie:
Jort: Het ging niet zo lekker. Het begon moeilijk, maar over het algemeen was het denk ik wel okee.
Merlijn: Ging wel goed, de dingen die ik niet wist daar heb ik mijn BINAS boek voor gebruikt, dus het ging wel goed denk ik.
Stan: Het ging minder goed dan normaal… (Jort en Merlijn reageren erop door te zeggen: Stan is ons ‘bio-kindje’) waarop Stan weer reageert: ja, Biologie is wel een vak waar ik goed in ben, daarom baal ik best wel dat het niet zo lekker ging, ik denk dat ik een voldoende heb…

 

Mees en Wessel praten in de ochtend na in de hal over het examen vmbo maatschappijkunde. Het algemene beeld is dat dit examen niet te moeilijk was en goed te doen binnen de beschikbare tijd.

Joost en Tijmen deden havo aardrijkskunde en hebben flink doorgewerkt om alle vragen te kunnen beantwoorden binnen de tijd. Op sommige moeilijke vragen werd naar het antwoord gegokt, zoals bijvoorbeeld bij de vraag over de samenwerkingspartner bij de verbouwing van de grens Maas….

In de kleedkamer spreek ik Iris en Maaike over vwo Duits. Er waren lastige teksten bij, maar het was niet een vreselijk moeilijk examen met veel meerkeuzevragen.

Vrijdag 18 mei

Ferry heeft examen aardrijkskunde vmbo gemaakt. Hij heeft de hele beschikbare tijd gebruikt om ook alles nog eens goed te controleren. Ook Cloë komt uit de zaal, ze vonden beide dat er niet veel begrippen werden gevraagd. Maar dat zij vooral veel moesten beargumenteren en onderbouwen in de antwoorden.

Het havo examen Duits van Angela ging  heel goed, maar zij wil later dan ook Duits gaan studeren. Volgens Sandro en Thygo kwamen er een aantal woorden voor in het examen welke niet te vinden waren in het woordenboek. Erg onhandig. Er zat een interessante tekst in over de groene grensstrook tussen Oost en West Duitsland. En een tekst over kakkerlakken!

Het middagprogramma van de examens was in het algemeen niet moeilijk volgens de kandidaten die wij spraken:

vmbo nask 2:
Jamey dacht dat het op zich wel redelijk goed ging. Er was 1 vraag zo makkelijk dat ze dacht ‘Dit weet toch iedereen!’. Opvallend vond ze dat er een tekening gemaakt moest worden, dat had ze nog nooit op een nask examen gezien.

havo economie:
Julika vond het het makkelijkste examen tot nu toe.

vwo Nederlands:
Obbe vond het verrassend makkelijk, en ook stukken korter dan hij verwacht had.


Donderdag 17 mei

Yaseen vond dat het vmbo examen biologie op zich wel goed ging. Hij wist dat het lang zou zijn, maar het was makkelijker dan verwacht. Stukken makkelijker dan de oefenexamens. Jeroen vond het wel kalm. Robbe vond het véél makkelijker dan verwacht.

Floor over het Nederlands havo examen: “Dacht dat het wel goed was gegaan, vond het wel oké. Sommige teksten hadden oninteressante onderwerpen. Er waren 4 teksten, de vragen waren wel te doen. Het was vergelijkbaar met het examen van vorig jaar.”

Melle, Nienke, Julian, Mohamed en Kim deden vwo examen scheikunde: “Het was pittig. Er zat wel een opbouw in de moeilijkheidsgraad, dus hij ging van makkelijk naar moeilijk. Het waren veel uitlegvragen en weinig rekenvragen. Sommige vragen waren wat onduidelijk, dat we dachten wat willen ze precies… Voor het mooie was het examen net even te lang, we hebben het af, maar doordat het iets te lang was hebben we sommige vragen minder gemaakt zeg maar.”


Woensdag 16 mei 2018

Cloë, Georgina en Fleur vonden de inhoud van het vmbo examen geschiedenis moeilijk. Ze hadden discussie over de mogelijke antwoorden, maar allemaal vonden ze de vraag over de grens tussen Nederland en België moeilijk. Hoe werd deze grens genoemd tijdens de oorlog? (Uit het correctieblad: de Dodendraad) Wel konden ze alle drie het examen makkelijk maken binnen de beschikbare tijd.

In de middag deed het vmbo examen Engels. Jaseen vond de  teksten net als de proefexamens en zij vond het dus wel makkelijk. Ook Erik vond het  wel makkelijk, had het moeilijker verwacht. Maja en Dylan vonden de teksten moeilijk en daardoor lastig om in te schatten of zij de teksten  goed begrepen. Maar  uiteindelijk ging het wel snel.
Lois kon de moeilijke woorden goed uit de context kon halen. En Georgina verloor het overzicht door de verschillende examenboekjes, héél vervelend. (Ze kregen een tekstboek, uitwerkblad en vragenboekje).

Stan zei over het vwo examen Engels: “Hij was pittig, de vragen waren moeilijk, maar ik denk wel dat het voldoende is.” Melle: “Hij was superlang! Wat was lang:  De vragen, de teksten… ALLES!”
Jort: “ Normaal gesproken ben ik best goed in Engels, maar het examen viel tegen. Het waren heel veel teksten, 11 stuks. Op een gegeven moment dacht ik, zal wel dit antwoord zijn… Ik hoop dat het een voldoende is, kan in ieder geval niet lager dan een 3,4 zijn hahahaha”.

 

Dinsdag 15 mei

Voor het vmbo stond op deze dag o.a. wiskunde de op het programma. Drie meiden komen uit de zaal met wisselend commentaar. Sam heeft het goed gemaakt, vond eigenlijk maar 1 vraag echt moeilijk. Marieke vond het moeilijker dan de tentamens. Zij heeft maar liefst 9 vragen niet ingevuld en duimt dat zij het heeft gehaald.

De havisten maakten in de ochtend het examen geschiedenis. Amber en Isa twijfelden over het resultaat. De bronteksten waren erg lang en er was veel schrijfwerk. Amy had zelfs voor een paar vragen te weinig tijd om deze nog te maken.

In de middag werd het examen Engels gemaakt. Voor Sandor was dit het 1e examen en Engels is niet zijn beste vak. Het woordenboek werd veel gebruikt, de teksten hadden veel moeilijke woorden. Dat vonden Amber, Isa en Amy ook. Het examen was lastiger dan de tentamens.
Bovendien hadden zij last van de leerlingen die buiten pauzeren. Zij konden letterlijk verstaan wat er buiten gezegd werd.

De heer Van den Berg (docent Frans) zegt dat de moeilijkheidsgraad van het vwo examen Frans “normaal” was. Het was wel veel tekst en er waren 14 open vragen. Meestal zijn dat er maar 7 of 8.

Op maandag 14 mei zijn de Centrale landelijke examens gestart.
We wensen alle examenkandidaten veel succes!

De eerste reacties op de examens:

vmbo Nederlands:
Dylan: geen idee hoe het ging, maar het was niet moeilijker dan de tentamens. De onderwerpen waren wel weer erg politiek verantwoord, als de teksten wat meer toegespitst op de doelgroep zouden zijn zou het beter te doen zijn.
Remco: Veel! Heel veel schrijven.
Jochem: Best wel heel veel, mijn hand doet pijn door het schrijven.

havo natuurkunde:
Thijs: Eigenlijk viel het wel mee. 1 of 2 vragen waren wat lastiger dan de rest, maar het was niet erg moeilijk.
Fleur: Het ging zoals m’n eerste oefenexamen. Ik wist niet of het goed of slecht ging. Ik had wel veel geoefend.
Eline: Er stonden bijzondere vragen in.

vwo wiskunde A:
Merlijn: Ging wel goed, redelijk goed gevoel. Bij 1 opgave geen enkel idee.

vwo wiskunde B:
Nienke: Eigenlijk was het best wel goed te doen. Niet persé makkelijk maar op niveau.
Lotte: Ging gewoon goed.
Obbe: Het was uitdagend. Patrick: vrij vervelend. 

 

 

 

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS