Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

Jongerenrechtbank

We schrijven woensdag 15 januari, Rechtbank Alkmaar. 21 leerlingen hebben een klein half jaar geoefend hoe ze een jongerenrechtbank op het Dalton draaiende kunnen houden en vandaag is de dag dat ze alle opgedane kennis met een oefencasus in praktijk kunnen brengen. De oefening begint om 13:00 uur, waarbij eerst de zaak goed bestudeerd wordt. Sommige leerlingen nemen de taak van rechter op zich, anderen worden aanklagers, een deel wordt advocaat en als laatste zijn leerlingen nodig die de rollen van beschuldigde(n) en benadeelde(n) op zich kunnen nemen.

De oefenzaak betreft de diefstal van een telefoon, in combinatie met heling. Het doel van de jongerenrechtbank is herstelrecht, dus de situatie rechtzetten op een voor iedereen (ook de school!) acceptabele manier. Dit resulteert na een uur rechtszitting in een uitspraak, maar niet voordat eerst 50 belangstellende ouders de zaal binnenlopen om deze aan te horen. 

De uitspraak bij deze zaak is dat onder andere de geleden schade terug moet worden betaald, een excuusbrief moet worden geschreven, een week lang een vierkant rooster moet worden gevolgd en een herstelgesprek onder toeziend oog van een afdelingsleider moet worden gehouden. Na de uitspraak worden de leerlingen door de president van de Alkmaarse rechtbank officieel beëdigd en kunnen ze de opgedane ervaring op school in praktijk brengen!

 

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS