Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

Een aanslag

Na het succes van de editie van vorig jaar moest er dit schooljaar wel een tweede Literatour komen. Deze nieuwe traditie op het Dalton houdt in dat we met de leerlingen van klas 6A1 een fikse wandeling maken langs de meest uiteenlopende literaire hotspots in Amsterdam, dit als afsluiting van hun literatuuronderwijs.
Het werd weer een boeiende tocht langs woonhuizen van schrijvers, locaties uit romans, beelden en andere gedenktekens. We stonden stil bij de Schreierstoren als locatie in de Gijsbrecht van Amstel en bij het Victoriahotel met zijn twee kleine, aangebouwde huisjes, die voor Thomas Rosenboom als inspiratie dienden voor zijn Publieke Werken. Op de Nieuwmarkt, aan de rand van de vroegere Jodenbuurt, lazen we uit Het Bittere Kruid en in de Leidsestraat lazen we over de ontmoeting tussen Laura en Sylvia. Er was, excuus, natuurlijk meer Harry Mulisch: zijn woonhuis aan de Leidsekade, café Américain, de Stadsschouwburg, het Museumplein en de Vossiusstraat.
Hoogtepunt van de dag was het gedicht Poëzie is een Daad, voorgedragen voor het woonhuis van de nog steeds springlevende Remco Campert. En er was natuurlijk nog veel meer moois tijdens onze ruim 6 uur durende wandeling.
Gelukkig was er ook tijd voor een royale pauze, waarin werd geshopt en gegeten en voor een verkwikkend bezoek aan een zonnig terras. De dag werd afgesloten bij een pizzeria zonder literaire link in de Haarlemmerstraat. De dag was een aanslag op voeten en schoeisel, maar ik geloof toch dat het al met al een heel geslaagde dag was. Ik hoop dat het literaire vuur in de harten van onze 6A1-leerlingen is ontstoken.
Een waakvlam is ook al meer dan ok.

Dick Jan Sanders
Docent Nederlands

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS