Contact Zoek Menu

Contact

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar
T: 072 - 56 250 00
info@daltonalkmaar.nl

Dalton Tech(nasium)

Het Stedelijk Dalton College Alkmaar is sinds september 2016 officieel een technasiumschool! Op een technasium heb je naast de gewone lessen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Tijdens dit vak leer je niet uit boeken, maar werk je aan levensechte opdrachten vanuit de praktijk met echte bedrijven of instellingen als opdrachtgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Artis of Gemeente Hollands Kroon.

Deze bedrijven vragen je een probleem op te lossen, zoals bijvoorbeeld iets dat moet leiden tot gedragsverrijking voor dieren in gevangenschap of het ontwerpen van een outdoor centrum. Dit betekent overigens niet dat je alleen maar aan het knutselen bent, soms moet je (eerst) veel onderzoek doen.
Voor het technasium hoef je niet ‘technisch’ te zijn of een bètaknobbel te hebben.  Wel is het belangrijkrijk dat je het leuk vindt  om dingen uit te zoeken en dat je creatief wilt leren denken.

Het oplossen van problemen doe je nooit alleen. Tijdens het vak O&O werk je altijd samen in teams van 4-5 leerlingen. Je moet het dus fijn vinden om met anderen samen te werken. Daarnaast krijg je veel vrijheid om de opdrachten op jouw manier te kunnen oplossen. Het is daarom belangrijk dat je zelfstandig kunt werken. Dit zijn vaardigheden die je op onze daltonschool gaat leren!

In de onderbouw (klas 1 t/m 3) wordt er per blok (ongeveer  9 weken) één opdracht uitgereikt. Dat wil zeggen dat je vier opdrachten per jaar hebt, waar je tijdens de uren Dalton Tech aan werkt. Dit doe je in het speciale O&O lokaal op de tweede verdieping. Ook maak je gebruik van het technieklokaal, zodat jullie lekker met veel verschillende materialen en technieken aan de slag kunnen!. Je bent bezig met  design, onderzoeken, bouwen, knutselen en nog veel meer. Ook is er natuurlijk een 3D-printer!

Bekijk hier de VLOG over de opdracht medicijnscheidend toilet van klas 3.

Wanneer je je aanmeldt voor het technasium (Dalton Tech) start je in een vwo/havo of een havo/tl-brugklas. In de bovenbouw vwo en havo kun je verder gaan met het technasium. In klas 5 havo of klas 6 vwo doe je een Meesterproef en wanneer je alles met succes afrondt, krijg je naast je havodiploma of het vwo-diploma ook nog eens een officieel en door het Ministerie van Onderwijs erkend technasiumcertificaat. Bovendien ben je dan meer dan goed voorbereid op het vervolgonderwijs. Leerlingen die verder gaan in klas 3 vmbo-tl  kunnen het vak T&T volgen (Technologie en Toepassing). Dit vak lijkt veel op het vak O&O en bereidt je goed voor op veel (technische en creatieve) richtingen in het mbo.

Artikel krant 09-02-2018 Stinkende casus voor scholieren

Informatie voor ouders

Stedelijk Dalton College Alkmaar    •    Arubastraat 4    •    1825 PV  Alkmaar    •    T: 072 - 56 250 00    •    info@daltonalkmaar.nl
Nederlandse Dalton Vereniging Technasium Van der Meijcollege Samenwerkingsverband Sovon
Created by Trefnet   •   Powered by SHARK CMS