Werkweek Londen

Werkweek Londen 12 -16 september

Jaahh eindelijk was het moment daar! Na drie jaar mochten we weer een keer op pad naar het mooie Londen. Wat hadden we daar naar uitgekeken. En wat zou het een aparte reis worden met de dood van de Queen, zouden we daar nog wat van mee krijgen? Zal alles wel doorgaan zoals we het gepland hebben. Dus vooraf lichtelijk gespannen. Mede door de vraag of alle leerlingen wel op tijd een paspoort zouden hebben geregeld. Gelukkig hadden we dat vaak genoeg gezegd en kwam iedereen maandagochtend vroeg om 1.00 de bus in met een geldig paspoort. Om 1.15 reed de bus weg met wat zwaaiende ouders in de rug. Wat is het toch elk jaar weer spannend om hun waardevolste bezit mee te nemen op een reis!

Dit jaar gingen we richting Calais om daar met de bus op de trein te gaan in plaats van eerdere jaren op de boot. Ook wel weer eens leuk voor de afwisseling en wat een ruime trein dat we daar met dubbeldekker gewoon zo op konden rijden. We hadden een trein eerder dan gepland en dat kwam maar goed uit ook. In de stad zelf was het al een stuk drukker dan normaal en moeilijker om met de bus midden in het centrum te komen. Nadat we bij china town uitstappen moeten we nog een korte wandeling maken naar ons hostel. Best even een dingetje met 64 leerlingen, koffers, kussentjes, dekentjes en een voor ons nog onbekende route. Om nog maar even te zwijgen over de hele kleine ruimte waar we vervolgens alle bagage moesten achterlaten tot we daar in de avond weer zijn.

Na ook dat obstacle konden we beginnen met het programma in Londen. Dit was een keuze tussen Shakespeare en het Arsenal stadion. Bob en Dominique gingen met 17 leerlingen naar het stadion en Inge, Jacco, Jurgen en Sharon mochten naar de theater workshop met de rest van de groep. We maakten meteen kennis met het reizen met de metro, om heel even elkaar kwijt te zijn en vervolgens toch weer op tijd samen te komen voor Harrods. Na ook hier heel even binnen gekeken te hebben, gingen we door naar het Natural History Museum of het Science Museum. Mooi om te zien dat de leerlingen geïnteresseerd door de musea lopen en ook leuke aandenkens kopen. We sluiten de maandag af op Leicester Square bij de Pizza Hut, dit is een gezellig plein vergelijkbaar met de dam waar altijd leven is en veel straatmuzikanten staan. Hoe mooi om deze eerste dag af te sluiten met een polonaise op de liedjes van Abba, waar bijna onze hele groep even losgaat. Sommige leerlingen al een hele tijd wakker ondertussen, maar alsnog heel gezellig! Kom maar op met de rest van de week!

Dinsdags staat in het teken van de metrospeurtocht. Leerlingen gaan in hun hoofdgroep met 1 begeleider op pad. Ze krijgen een lijst met 24 highlights van Londen mee en mogen zelf bepalen in welke volgorde ze deze gaan bezoeken. De leerlingen zijn leidend en zij bepalen met ze allen waar ze allemaal naar toe willen gaan, hoe dalton wil je het hebben! Het is de dag met de meeste stappen, want we sluiten de dag af met een Jack the Ripper tour. Begeleid door een acteur/gids die het verhaal zo smeuïg mogelijk aan ons verteld. Helaas is het wel het regenachtigste moment van de week en kunnen we niet echt stil staan bij de plekken waar de moorden daadwerkelijk zijn gepleegd, maar het is toch indrukwekkend om te zien hoe goed de leerlingen alles begrijpen. Er wordt gevraagd naar namen van de vrouwen en andere details en er is altijd wel iemand die het weet. En ja hoor daar is ons eerste compliment van de week “Wat zijn jullie een leuke groep zeg! Wat luisteren de leerlingen goed!”. Altijd goed om te horen dat we aan kunnen komen met onze groep Daltonleerlingen!

Woensdags was dan eindelijk het moment dat we weer naar Greenwich konden gaan. Dit moment was even uit het programma geweest vorige keer, maar nu zat hij er weer in. Toch mooi om Jacco even bevlogen te horen over de nulmeridiaan om vervolgens de leerlingen hier ook even mee te laten rekenen. ‘Hoeveel minuten ligt het Dalton college eigenlijk precies hiervandaan?’. Toch heel leuk om rond te lopen en te zien dat ze daar even fanatiek mee aan de gang gaan! Ze maakte eerst allemaal dezelfde fout, maar uiteindelijk kwamen ze toch op het goede antwoord van 19 minuten. Net als de groepsfoto hier, altijd mooi met deze achtergrond. Hierna was er nog even ruimte in het Maritiem museum en lunchen bij Greenwichmarket, om vervolgens met de watertaxi over de Theems weer naar het centrum te worden gebracht. Heel gaaf om de stad vanaf het water te bekijken en onder de Londen Bridge door te gaan. En toen wat het moment daar, de stoet van Queen Elisabeth die zich verplaatste van Buckinghampalace naar Westminter had net plaats gevonden. We waren echt heel dichtbij een momentje om de King en zijn zoons voorbij te zien lopen. Dat lukte helaas net niet qua tijd en nu liepen we middenin de drukte van de stoet die daar net vanaf kwam. Dit was best even een spannend momentje, kunnen alle leerlingen bij de groep blijven? Gelukkig kwam ook dit weer goed met deze topgroep! Nadat we ons verzamelpunt hadden bereikt mochten alle leerlingen dan eindelijk een middag voor zichzelf shoppen en zelfstandig eten. Hoe leuk om na afloop te checken wat ze hadden gevonden en gescoord! Hup naar het hostel en lekker een avondje uithangen en spelletjes doen.

Donderdags begonnen we met het opruimen van de kamers en de koffers naar de bus brengen. De reis was al weer bijna aan zijn einde. Maar niet voordat we de Londen Bridge op waren geweest! Wat een beleving is dat. Eerst wat trappen op, om over een glasplaat 40 meter boven de Theems van de ene toren naar de andere toren te lopen. Niet voor iedereen een fijne ervaring, maar je hebt het maar wel mooi gedaan Inge;)! We mochten ook nog kijken in de ‘engine room’ en de shop, dus nog even een gadget scoren! Hierna stond de laatste metro tocht op het programma richting Covent Garden. Hier gingen we nog een keer uiteen, voor wederom een shopmiddag met eigen diner. Om half 7 verzamelen, op naar het laatste onderdeel van ons programma, toch voor vele de kers op de taart. De musical de Lion King! En wat was hij weer gaaf! We zaten deze keer beneden en mochten de dieren van heel dichtbij naast ons bewonderen als ze richting het podium gingen. Na afloop moest iedereen even naar de wc gaan, want de busreis terug naar huis stond ons te wachten. Ook hier hadden we weer geluk met de trein, 2 eerder zelfs! Door onze topchauffeur Joël waren we daarom al om half acht in Alkmaar. Hoe lekker dat we daardoor zelf ook snel naar ons bed konden (en nog even snel mijn eigen kinderen voor school uit kon zien, heerlijk thuiskomen)!!

Wat weer een geweldige reis met een fantastische groep leerlingen en docenten. Altijd fijn om elkaar weer beter en van een andere kant te leren kennen. Iedereen onwijs bedankt namens Sharon en Dominique!

<
Stedelijk Dalton College Alkmaar   •   Arubastraat 4, 1825 PV Alkmaar   •   T. 072 562 5000   •   info@daltonalkmaar.nl
Top