Project “curator lab on tour” van het Stedelijk Museum Alkmaar voor leerlingen uit 3TL

De leerlingen uit 3TL1, 3TL2 en 3TL3 deden voor het vak CKV mee met het project ”curator lab on tour” van het Stedelijk Museum Alkmaar.

Leerlingen kozen na een rondleiding in het museum een schilderij uit de collectie, waarbij ze een verbinding moesten maken met het heden en/of eigen belevingswereld. Na het museumbezoek waren er 2 lessen, met gastdocenten van het museum op school.

Leerlingen leerden om het onderwerp van het uitgekozen schilderij te “vertalen” naar een zelfde thema, maar dan van deze tijd. Bijvoorbeeld: Hoe kijken we nu tegen slavernij aan , hoe ga je om met drank, wat is mode, zelfportretten tegenover de hoeveelheid selfies die iedereen elke dag maakt?

De leerlingen moesten in groepjes een idee bedenken om hun kijk op de zaak nu duidelijk te maken. Dit kan van alles zijn: een fototentoonstelling, een nieuw schilderij naast het oude, een podcast, tour met VR bril etcetera. Voor hun onderwerp hebben ze een prototype gemaakt en een korte pitch op film om uit te leggen wat ze van plan zijn.

Het museum heeft dit project ook gedaan met leerlingen van het PCC.

Een jury kiest de 5 “beste” ideeën uit en laat deze zien in het museum. Daar kunnen bezoekers van het museum vervolgens een stem uitbrengen welke zij het best vinden. Uiteindelijk wordt het winnende project in het nieuwe schooljaar daadwerkelijk uitgevoerd en in het museum laten zien. 

Ik heb de leerlingen enorm enthousiast bezig gezien, en ze hebben (ook door het korte aantal lessen) echt keihard gewerkt om een mooi prototype en pitch te maken van hun idee. En nu maar hopen dat de leerlingen van onze school mogen winnen!  

Nieuwsgierig en ook een stem uitbrengen? De vijf uitgekozen ideeën staan in het museum tentoongesteld vanaf 20 juni voor zeker een maand, maar misschien ook wel de hele zomer.

<
Stedelijk Dalton College Alkmaar   •   Arubastraat 4, 1825 PV Alkmaar   •   T. 072 562 5000   •   info@daltonalkmaar.nl
Top