Solliciteren kun je leren!

Je bent 14 jaar en je wilt graag een bijbaantje hebben. Maar ja, hoe pak je dat aan? Hoe schrijf je een pakkende, enthousiaste sollicitatiebrief? Hoe maak je een mooi cv? En hoe presenteer je jezelf op een goede manier in een sollicitatiegesprek?  

Daarover kregen de leerlingen van 3-havo-vwo in de afgelopen weken les. Met behulp van een paar oefenvacatures (bv. kassamedewerker, medewerker kamerplantenafdeling) leerden de leerlingen hoe ze een pakkende, zakelijke brief kunnen schrijven. Ook hebben ze mooie cv's gemaakt, die ze kunnen gebruiken als ze binnenkort in het echt naar een zaterdagbaan gaan solliciteren!

De leerlingen mochten uiteindelijk zelf een vacature van een baan naar keuze zoeken. Jeugdvoetbaltrainer, medewerker in een kledingwinkel, ober, echt alles was mogelijk!

Naar aanleiding van hun zelfgevonden vacature gingen ze een sollicitatiebrief schrijven en daarmee werd getoetst of ze over voldoende schrijfvaardigheden beschikken. Na het schrijven van de brieven wachtte de volgende taak: het sollicitatiegesprek. De leerlingen namen beurtelings de rol van sollicitant, werkgever en beoordelaar op zich. Op deze manier konden ze oefenen op het overtuigend presenteren van zichzelf.

Kortom: interessante, betekenisvolle en uitdagende opdrachten!

<
Stedelijk Dalton College Alkmaar   •   Arubastraat 4, 1825 PV Alkmaar   •   T. 072 562 5000   •   info@daltonalkmaar.nl
Top