Uitwisseling Human Rights: Alkmaar naar Carregal do Sal (Portugal)! 

Op zondag 29 mei was het eindelijk tijd voor het tweede deel van Erasmusproject Human Rights: op reis naar Portugal! Begin april hebben 20 leerlingen uit 4 havo en 4 vwo kennisgemaakt met hun Portugese buddy’s toen zij een week op bezoek waren in Alkmaar. Na 2 maanden vond nu ook de return plaats en wat hadden de leerlingen er zin in. 

Van maandag tot en met donderdag organiseerde onze partnerschool in Carregal do Sal, midden Portugal, activiteiten binnen het thema mensenrechten en een inclusieve samenleving. Er waren diverse (actieve) workshops binnen en buiten de school zoals een bezoek aan de universiteit in Coimbra, een lezing over kleurenblindheid en een creatieve les tegeltjes tekenen. Ook een bezoek aan het huis waar Aristides de Sousa Mendes heeft geleefd mocht niet ontbreken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft deze Portugees vele mensen geholpen aan hun lot te ontsnappen - een verhaal dat indruk maakte bij de leerlingen. Een uitwisseling is geen uitwisseling wanneer er geen een op een tijd met de buddy’s wordt doorgebracht, dus ook hier is tijd voor vrij gemaakt. Het is mooi om te zien welke impact deze belevenissen maken op de leerlingen. 

Ter afsluiting hebben we op vrijdag en zaterdag de stad Porto verkend met de Nederlandse groep leerlingen. Vol verhalen en met mooie ervaringen op zak keerden we zaterdagavond 4 juni huiswaarts. Het was een groot succes! 

Wilko Gruizinga, Jelte Nieuwland, Lisanne Verwer en Jet de Vries

<
Stedelijk Dalton College Alkmaar   •   Arubastraat 4, 1825 PV Alkmaar   •   T. 072 562 5000   •   info@daltonalkmaar.nl
Top